Muumeliinin tarina

Vuonna 1993 kotiimme saapui ensimmäinen dandiendinmontinterrieri, Marfidal Hairy Hotdog, josta tuli Vilma.

Vilma sytytti rakkauden tätä valloittavaa rotua kohtaan. Aiempina ”mäyris-ihmisinä” meidät hurmasi dandeissä monta seikkaa: ihana ulkonäkö ja hassut tempaukset, huumorintaju sekä viisaus ja rakastettavuus. Vilma oli luonamme 10 vuotta.

Kuten kaikilla rakkailla lapsilla, Vilmalla oli monta lempinimeä ja yksi niistä oli muumeliini. Nimi ei tarkoita mitään, mutta dandien pyöreät kaaret, suuret silmät ja mukavuudenhaluinen luonne vievät ajatukset tunnettujen mielikuvitushahmojen suuntaan. Joten oli hyvin helppo valita kennelnimi, Muumeliinin. Ensimmäinen dandiemme Vilma on näin mukana jokaisessa kasvatissamme!

Ihmisperhe on pienentynyt vuosien varrella lasten lennettyä pesästä, mutta dandiet ovat jatkaneet valloitustaan. Nyt meillä asustaa kotona kolme ”muumeliinia”.

Dandien kasvatus

Yksi ammateistani on pieneläinhoitaja ja olen suorittanut myös kasvattajan perus- ja jatkokurssin. Dandien kasvatustoiminta on kuitenkin pienimuotoista ja pentuja meillä on harvoin.

Kasvatustyö on ollut haastavaa ja yhtenä tulevaisuuden tavoitteena on rodun säilyttäminen tuleville sukupolville. Pyrin jalostuksessa mahdollisimman pieneen sukusiitosasteeseen ja tavoitteena on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia ja rotumääritelmän mukaisia dandejä.

Koska olen kasvatustyössäni joutunut kohtaamaan myös vastoinkäymisiä, erityisesti glaukoomaan kanssa, olen nostanut yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistani dandien terveyden. Kaikkien jalostukseen käytettävien koirien silmät tutkitaan, myös gonioscopia tehdään.

Kasvattajan kannalta näyttelyissä käynnit ja terveystutkimukset antavat dandeistä arvokasta tietoa.

Muumeliinit

Asumme koko lauma omakotitalossa Lahdessa. Meillä on iso aidattu piha, jossa koirat saavat vapaasti mellastaa. Lähellä on hyvät ulkoilumaastot ja dandiet pääsevät myös metsään lenkkeilemään.

Dandiet harrastavat auringonottoa, pallopelejä ja kuoppien kaivamista sekä lintujen ja hiirien tarkkailua. Iso dandieperhe viihtyy hyvin keskenään ja ne leikkivät yhdessä dandeille ominaiseen tapaan sekä juoksevat kilpaa ympäri pihaa.

Käymme koiranäyttelymatkoilla Suomessa ja ulkomailla, vuorotellen mukaan pääsevät niin veteraanit kuin nuoremmatkin juniorit. Silloin tällöin lomailemme ja käymme kyläilemässä dandien kanssa vaihtelevalla kokoonpanolla, välillä koko laumakin pääsee mukaan haistelemaan uusia maisemia.

Dandiet ovat antaneet meille kaikille iloa ja kokemuksia elämästä ja eläimistä sekä paljon ihania uusia ihmisystäviä. Omien dandien tavoin toivomme myös kaikkien kasvattiemme olevan rakastettuja perheenjäseniä