Dandien historiaa

Dandien synty

Dandiedinmontinterrieri (Dandie Dinmont Terrier) on kotoisin Skotlannin ja Englannin väliseltä rajaseudulta. Tavallisimman oletuksen mukaan se polveutuu alueelle tyypillisistä karkeakarvaisista terriereistä. Varmaa ja yksityiskohtaista tietoa rodun synnystä ei ole, on vain erilaisia teorioita.

Ensimmäisen teorian mukaan dandie olisi syntynyt kahden rodun, rajaseudun ja mäyräkoiran, risteytyksenä. Toisen teorian mukaan mäyräkoiraa olisi risteytetty saukkokoiran tai welsh harrierin kanssa.

Kolmas ja eniten kannatusta saanut teoria esittää, että dandie olisi kehitetty paikallisista koirista. 1700-luvulta on todisteita siitä, että rajaseudun romaanit, vaeltavat kattilanpaikkaajat ja musikantit käyttivät näitä koiria pienten tuhoeläinten metsästykseen sekä taistelukoirina. Dandien alkuperäinen käyttötarkoitus on muuttunut vuosien saatossa ja tänä päivänä dandie on pääsääntöisesti seurakoira.

Puhdasrotuisten dandiedinmontinterrierien kasvatus yleistyi Englannissa ja samalla alettiin perustaa rotuyhdistyksiä. Dandie Dinmont Terrier Club on yksi maailman vanhimmista rotuyhdistyksistä.

Suomeen 1960-luvulla

Dandiedinmontinterrieri on nimetty 1900-luvun alussa julkaistun, Walter Scottin ”Guy Mannering” -kirjan päähenkilön Dandie Dinmontin mukaan. Kirjan päähenkilöllä oli Mustard- ja Pepper-nimisiä terriereitä.

Ensimmäiset dandiet tulivat Suomeen 1960-luvulla. Ensimmäiset pentueet kasvatettiin 1970-luvulla ja varsinainen kasvatustyö alkoi vasta 1980-luvun loppupuolella. Kasvatustyö on laajentunut 1990-luvulla ja viime vuosikymmenen aikana dandeja on rekisteröity vuosittain keskimäärin 35 kpl. Kaiken kaikkiaan maassamme on tällä hetkellä noin 250-300 dandieta.

Dandien rotumääritelmä

Rodun alkuperämää

Britannia

Yleisvaikutelma

Tunnusomainen pää, jossa kaunis, silkkimäinen karvapeite ja suuret, älykkäät silmät; vastaavasti runko on pitkä, matala ja näätämäinen. Lyhyet ja voimakkaat raajat. Säänkestävä karvapeite.

Ominaispiirteet

Reipas ja tarmokas terrieri.

Käyttäytyminen / luonne

Itsenäinen, erittäin älykäs päättäväinen, sinnikäs, tunteikas, ihmisrakas ja omanarvontuntoinen.

pää

Voimakaspiirteinen ja suuri, mutta suhteessa koiran kokoon. Lihakset erittäin hyvin kehittyneet, etenkin yläleuassa. Päässä on hyvin pehmeä ja silkkimäinen karvapeite, joka ei rajoitu pelkästään päätupsuun. Kuonon suhde kalloon on 3:5

Kallo-osa

Leveä ja kapenee silmiä kohti; etäisyys silmän sisänurkasta kallon takaosaan on suunnilleen sama kuin korvien väli. Otsa on selvästi holvautunut.

Kirsu

Väriltään musta.

Korvat

Riippuvat alas kallon takaosaan ja etäälle toisistaan kiinnittyneet, poskenmyötäiset ja tyvestä hivenen ulkonevat. Korvalehti on kiinnityskohdastaan leveä ja kapenee lähes teräväksi, korvalehden etureuna laskeutuu kiinnityskohdastaan kärkeen asti lähes suoraan alaspäin.

Runko

Pitkä, voimakas ja notkea.Ylälinja: Selkä on lapojen kohdalta melko matala, kaartuu siitä hieman alaspäin, kohoaa lanteen kohdalla vastaavanlaiseksi kaareksi ja laskee jälleen hieman kohti hännäntyveä.Selkä: Voimakkaat selkälihakset.Rintakehä: Kylkiluut ovat selvästi kaarevat ja pyöreät. Rintakehä on hyvin kehittynyt ja laskeutuu kunnolla eturaajojen väliin.

Leuat / hampaat / purenta

Voimakkaat leuat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. ylähampaat asettuvat tiiviisti alahampaiden eteen ja ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Kaikki pokkeamat leikkaavasta purennasta ovat vakavia virheitä. hampaat ovat hyvin voimakkaat, varsinkin kulmahampaat, jotka ovat epätavallisen suuret pienelle koiralle. Kulmahampaat asettuvat tiiviisti toisiaan vasten ja antavat mahdollisimman suuren kiinnipito- ja puruvoiman. Suun sisäpuoli on väriltään musta tai tumma.

Posket

Kapenevat vähitellen kohti syvää ja voimakasta kuonoa.

Silmät

Syvän tumman pähkinänruskeat, etäällä toisistaan ja matalalle sijoittuneet. Silmät ovat suuret, kirkkaat, täyteläiset ja pyöreät mutta eivät ulkonevat.

Kaula

Hyvin lihaksikas, hyvin kehittynyt, vahva, erittäin voimakas ja sulavasti lapoihin liittyvä.

Häntä

Melko lyhyt, pituudeltaan 20-25 cm. Häntä on tyvestä melko paksu, paksunee n. 10 cm ja kapenee sitten kohti hännänpäätä. Häntä on sapelimaisella kaarella, ei kiertynyt eikä mitenkään kippura, ei liian ylös eikä liian alas kiinnittynyt. Koiran ollessa innostunut hännän pää on kohtisuoraan hännäntyven yläpuolella. Rauhallisen koiran häntä on iloisesti hieman selkälinjan yläpuolella.

Eturaajat

Lyhyissä eturaajoissa on erittäin hyvin kehittyneet lihakset ja luusto. Eturaajat ovat etäällä toisistaan ja rintakehä laskeutuu selvästi niiden väliin. Koiran seistessä käpälät osoittavat suoraan eteenpäin tai hivenen ulospäin. Käyrät eturaajat ovat vakava virhe.

Lavat

Viistot ja taakse sijoittuneet, mutta eivät liioitellun lihaksikkaat.

Olkavarret

Jatkavat rintakehän linjaa.

Käpälät

Pyöreät ja paksupäkiäiset. Kynnet ovat tummat, sävy vaihtelee rungon karvapeitteen värin mukaan. Litteät tai harottavat käpälät ovat vakava virhe.

Karva

Erittäin tärkeä rotupiirre. Kaksinkertainen karvapeite, jossa pehmeä, pellavainen pohjavilla ja kovempi peitinkarva, joka ei saa olla kankeaa vaan tuntuu koskettaessa karhealta. Karvapeitteen tulee olla selässä yhtenäinen, ei jakautunut; karhean karvan näkyessä pehmeämmän pohjavillan seasta karvapeite näyttää kuin lyijykynällä piirretyltä. Eturaajoissa on n. 5 cm pitkät hapsut. Hännän yläpuolen karva on kankeaa, alapuolen pehmeämpi karva muodostaa sievän viirin.

Takaraajat

Takaraajat ovat hieman eturaajoja pitemmät ja melko kaukana toisistaan, mutta eivät luonnottoman leveäasentoiset.

Reidet

Hyvin kehittyneet.

Polvet

Hyvät polvikulmaukset.

Kintereet

Matalat.

Liikkeet

Etukäpäliä pienemmät, muutoin samanlaiset.

Käpälät

Voimakkaat ja suorat. Voimakas takaraajan työntö tekee liikkeistä joustavat, vapaat ja vaivattomat, etuaskel on eteen ulottuva. Kankeat, jäykät, pomppivat tai kierteiset liikkeet ovat vakava virhe.

Väri

Pippuri tai sinappi

Pippuri

Väri vaihtelee tumman sinertävänmustasta vaalean hopeanharmaaseen, keskisävyt ovat toivotuimmat. Rungon väri ulottuu selvästi lapojen ja lonkkien alapuolelle ja sulautuu vähitellen raajojen ja käpälien väriin, joka vaihtelee rungon värin mukaan voimakkaan punaruskeasta vaalean kellanruskeaan. Tuuhea, hopeanvalkoinen päätupsu.

Sinappi

Väri vaihtelee punertavanruskeasta vaalean kellanruskeaan. Tuuhea, kermanvalkoinen päätupsu, raajat ovat hivenen päätä tummemmat.Kummallakin värimuunnoksella eturaajojen hapsutus on jonkin verran vaaleampaa kuin raajan etupuolella oleva karva. Hieman valkoista väriä rinnassa ja valkoiset kynnet sallitaan; valkoiset käpälät ovat virhe. Hännän alapuolen karva on vaaleampaa kuin yläpuolen karva, jonka tulee olla tummempaa kuin rungossa.

Paino

Hyvässä työkunnossa olevan koiran paino on 8-11 kg. Alhaisemmat painot ovat toivotuimmat.

virheet

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuina virheen vakavuuteen.

Huom.

Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.